Casus

 ‘Nederlands verplicht op de speelplaats’




Je kan het artikel hier raadplegen. 



Er valt over beide standpunten iets te zeggen.


In de eerste plaats riep het artikel eerder vragen van verbazing in mij op:

'Is het niet onverdraagzaam om het spreken van de eigen taal op de speelplaats te verbieden?' 

'En is een moedertaal dan niet iets wat deel uit maakt van wie je bent?'

Het lijkt erg negatief om dat te verbieden.

Het kan natuurlijk, in tijden zoals deze, wel eens erg chaotisch worden op een speelplaats. Je hoort niet enkel een mengelmoes van Nederlands en Frans, zoals dat vroeger al vaker was. Maar vandaag hoor je een hele regenboog aan talen van Nederlands tot Arabisch, Engels tot Swahili en Frans tot Roemeens. 

De scholen zijn rijkelijk gevuld met een multicultureel kleurenpalet.

Deze diversiteit vind ik een bron van rijkdom.
We kunnen allemaal van elkaar leren.



 
afbeelding afgehaald van http://iturl.nl/snkf3ul

Hoewel ik overtuigd ben dat het de integratie bevordert door onze taal te leren, ben ik niet zeker dat het helpt om hen op de vingers te tikken wanneer ze hun eigen taal spreken. Toch niet in hun vrije momenten. De boog kan niet altijd gespannen staan. Voor anderstaligen zijn de lesuren volgen in een taal die ze niet eigen zijn al een enorme uitdaging. Ontspannen in je moedertaal is dan ook nodig. 

En dat is toch waar een speelplaats voor dient: even ontspannen tussen de lessen door.

Ik was het oorspronkelijk dus eerder eens met Kris Van Den Branden, directeur van het Centrum voor Taal en Onderwijs aan de KUL
‘Het komt het welbevinden van de leerlingen ten goede. Dat heeft een positief effect op de schoolresultaten.' 

Maar na hierover in discussie te gaan met mijn man, die hier anders over denkt, kan ik ook in het andere standpunt komen. 

'Als iedereen dezelfde taal leert spreken, begrijpen we elkaar dan niet beter?'

'En is het niet de taak van de school om dit op alle mogelijke manieren te stimuleren?'

Natuurlijk heeft hij ook gelijk.

De scholen die dit verplichten, lijken op het eerste zicht dan wel 
wat hard te zijn in hun manier van werken, 
van naderbij bekeken zou dit wel eens de beste manier kunnen zijn om een taal eigen te worden. 

Want de school is de plaats waar je uiteindelijk het meeste tijd doorbrengt. 

Kinderen verplichten om ook tijdens hun pauzes de taal te leren is op korte termijn misschien eerder een uitdaging. 
Op lange termijn zal dit wellicht zijn vruchten afwerpen en zo de integratie vergemakkelijken. 

Wat dus eerst eerder gevoelens van afkeur in mij opriep, 
kan ik bij nader inzien veel beter kaderen.

Het is een vorm van 'tough love' en soms werkt dat efficiënter dan de zachte aanpak.


5 opmerkingen:

  1. Ik ben tegen de verplichting van Nederlands op de speelplaats. We zijn zoals je het zo mooi verwoord: een multicultureel kleurenpalet op school. En dat mag. Dat is dik oké. En dat zou ik qua taal ook niet verbieden. Andere talen kunnen ontdekken is leuk en de dag van vandaag ook realistisch. Als je op het openbaar vervoer zit hoor je ook verschillende talen rondom je. Waarom dan niet op de speelplaats? Het behoort ook een beetje tot de vrije tijd. Ik ben het er wel mee eens dat de scholen hun best kunnen doen op vlak van taal: De anderstaligen stimuleren om de Nederlandse taal te spreken door ze te laten spelen met kinderen die een andere taal spreken. Al spelend leer je. Maar om ze echt af te straffen als ze hun emoties uiten in hun moedertaal? Dat vind ik jammer. We communiceren namelijk het beste in onze eigen moedertaal.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik blijf hieromtrent maar 'heen & weer' denken. Heel moeilijk om een ferm standpunt in te nemen, vind ik. Ik kan mij in beide gevallen inleven en vind dat er voor de twee kanten iets te zeggen valt. Want het wordt wel erg chaotisch als iedereen andere talen spreekt, er is geen structuur meer dan. Er gaan ook groepjes gevormd worden, misschien is het idee dat kinderen zo mekaars taal leren dan wel eerder utopisch, dan realistisch. Misschien gaan ze eerder de gemakkelijke weg vormen en bij hun eigen taalgroep aansluiten, dat is voor hen veilig en vertrouwd. Maar het is wellicht van belang dat dat doorbroken wordt, en dat is dan de taak van de school. Maar zonder hiërarchisch meerdere die dit in goede banen leidt, kan het wel even verkeerd aflopen als goed bedoeld zijn. Hoe meer en dieper ik erover nadenk, neig ik toch meer naar het idee dat de speelplaats niet de plaats is om zomaar ieders moedertaal te spreken, maar dat dit wél eerder iets is wat in de lessen kan worden geïntegreerd.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Inderdaad, ik kan je zeker tegemoet komen in je mening over Nederlands op de speelplaats. Ik vind het dan ook een gevoelig onderwerp dat snel racistisch kan worden opgevat. Zoals je vermeld kan dit ook het welbevinden stimuleren voor de anderstaligen om toch in hun vrije momenten de moedertaal te gebruiken, anderzijds leren ze de Nederlandse taal door zoveel mogelijk toe te passen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dit is een heel moeilijk onderwerp of kinderen verplicht Nederlands moeten praten op de speelplaats.
    Ergens vind ik ook, zoals je schrijft, dat dit het enige ontspanningsmoment is en heb ik dit ook in mijn blog zo vermeld.
    Anderzijds is het dan ook weer waar dat hoe meer anderstaligen oefenen op het Nederlands hoe beter ze het gaan spreken.
    Dit zijn weer ethische dilemma's waarover het hoofd nog jaren zal gebroken worden en het zal er iet op beteren in een samenleving die steeds meer en meer multicultureel groeit.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Bij dit artikel heb ik het gevoel dat ik in 2 kampen zit.
    Langs de ene kant vind ik dat ze hun eigen taal mogen spreken op de speelplaats. Het kan hen een gevoel geven dat ze nog hun eigen mogen zijn.
    Langs de andere kant als ze hun eigen taal spreken sluiten ze hun eigen of de anderen wat buiten. Deze kinderen kunnen Nederlands praten en verstaan maar omgekeerd niet.
    Ik heb er niets op tegen dat mensen hun eigen taal spreken, maar op een school vind ik wel dat ze Nederlands mogen praten. Zo krijgen ze de taal ook meer onder de knie.
    Ik vind het een moeilijke situatie, maar ik vind wel dat ze het niet mogen verplichten om Nederlands te praten en ik ben zeker niet akkoord dat ze hen daar voor zouden straffen als ze dat niet doen.

    BeantwoordenVerwijderen